Laanbomenbeheer Lochem binnenkort in RTG

Geplaatst op 04/22/16 door Gerrit 2 Reacties

Cover laanbomen

 

Maandag 9 mei @ 19:30 staat het voorstel van B&W aan Raad voor laanbomenbeheer Lochem op de agenda van de Rondetafelgesprekken (RTG). Locatie gemeentehuis Lochem.

Klik op onderstaande links voor meer informatie:

 

Stichting Mooi Lochem zal inspreken in deze vergadering.  Ook uw mening telt. Graag uw reactie sturen aan secretariaat@mooilochem.nl zodat deze kan worden meegenomen in de discussie.

Dank en gegroet.

Het bestuur

 

 

 

2 reacties

 • Secretariaat Mooi Lochem schreef:

  Binnengekomen per email:
  Beste mensen, Het College wil duurzaam laanbomenbeheer financieren door een zo hoog mogelijke opbrengst van het hout. Er wordt gesproken over een kapcyclus van 70 jaar, maar dat is een term in de bosbouw bij sparren en dennen, en voor populieren. Als voorbeeld dat dit niet werkt bij een wegbeplanting, de Hummelo-Enschedese Kunstweg, H.E.K. langs Borculo . De weg is aangelegd in de crisistijd van de twintiger jaren,en veel van de Eiken bomen zijn bijna 100 jaar oud. En dat zijn de beeldbepalende exemplaren. Ik vermoed dat ook de bomen langs de Goorseweg van die tijd zijn. Zij zijn niet alleen beeldbepalend, maar leveren ook nog wat geld op. En dat weet ook het college met de uitspraak:”Wil duurzaam beheer van laanbomen ook kostenneutraal zijn, dan zouden meer bomen, waaronder ook meer beeldbepalende, gekapt moeten worden”. Als dit doorgaat, heeft Lochem straks geen beeldbepalende bomen meer, want na 70 jaar worden ze vervangen. En als er geldgebrek is zal er voor de herplant ook geen mogelijkheid zijn voor nazorg in de eerste jaren, met de nodige uitval tot gevolg. Ik hoop dat Stichting Mooi Lochem het college kan overtuigen om in ieder geval van de beeldbepalende bomen af te blijven en voor laanbomen de kapcyclus op 100 jaar vast te stellen. Zo blijft er ook in de toekomst nog een “Mooi Lochem” op de kaart staan. Met vriendelijke groet, Aad van de Kamer.

 • Sandra Knijnenburg - Sander schreef:

  Door geen onderhoud te plegen ontstaan er ongewenste situaties ,dan is kappen een makkelijke optie.
  Maar dit is geen beleid ,dit is symptoombestrijding.
  Duurzaamheid door goed beheer en onderhoud zal nodig zijn om onze omgeving mooi te houden en beeldbepalende bomen te koesteren.
  De hoge grote bomen fungeren ook nog eens als “windbrekers” nu stormen steeds zwaarder worden in ons veranderende klimaat.DE REM EROP !
  Sandra Knijnenburg -Sander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.