STICHTING MOOI LOCHEM

Start Omhoog N I E U W S Media Stichting ML Contact Links Archief Sitemap Zoeken

              

   Toekomstvisie Lochem 2030       Ontwikkelingen de Cloese     Uitbreiding Lochem Oost     Visie Wonen & Werken      

 


Mooi Lochem spreekt in tijdens VROEM vergadering (5 - 11 december)

Bouwplan De Cloese is op verzoek van  raadslid Hans van Hoorn op de agenda geplaatst van  vergadering VROEM (Commissie Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening, Economische zaken en Milieu). Voor dit soort openbare vergaderingen bestaat de mogelijkheid om in te spreken en Mooi Lochem heeft  van die mogelijkheid  gebruik gemaakt. Hieronder kunt u kennis nemen van de woordelijke tekst, die werd ingesproken tijdens de vergadering van 6 december j.l. Tevens ziet u een overzicht van de vragen die de stichting Mooi Lochem aan wethouder, de heer Pompe, heeft gesteld.

 

 

Dames en Heren,

Het woningbouwplan dat vennootschap onder firma De Cloese voor ogen staat  op het terrein van de voormalige politieschool is veel te grootschalig en dat is een van de belangrijkste reden dat Stichting Mooi Lochem zich er tegen verzet. Mooi Lochem heeft  er alle begrip voor dat  er een passende herbestemming voor het complex dient te komen, maar denkt veel meer in de geest waarin Gemeente en de Provincie zelf enkele jaren geleden dachten, toen bekend werd dat de politieopleiding de gebouwen zou verlaten. De Gemeente heeft  namelijk al in 2002 een standpunt ingenomen met betrekking tot de ontwikkeling van De Cloese. Op 8 oktober 2002 schreef de Gemeente aan de toenmalige eigenaar het volgende: ‘Op 1 oktober 2002 heeft het college ingestemd met de ontwikkeling van De Cloese tot buitenplaats langs de Berkel. Als uitgangspunt wordt gedacht aan een kleine cluster van wonen en werken als ruimtelijke eenheid in een royale natuurlijke omgeving. Deze ontwikkeling sluit aan bij de toekomstvisie gemeente Lochem.’ Aan de brief was de ‘Samenhangende Ruimtelijke Visie’ gehecht die op 15 oktober 2002 in de vergadering van de raadscommissie VROEM werd besproken. Daarin werd onder de kop ‘Buitenplaatsen aan de Berkel’ een overeenkomstige ontwikkeling omschreven. Deze brief, alsmede kopieën van relevante pagina’s uit het geldende bestemmingsplan, zijn terug te vinden in het ‘bidboek’dat de toenmalige eigenaar van De Cloese,  LSOP Politie Onderwijs- en Kenniscentrum te Apeldoorn, in 2003 onder gegadigden heeft verspreid.

Hoewel in krantenberichten melding werd gemaakt van veel gegadigden voor De Cloese, bleek uiteindelijk op 10 juni 2003 bij de notaris dat er slechts één bod was. Het bod van 2,2 miljoen euro werd door de LSOP als te laag afgewezen. De hoogte van het bod en het uitblijven van andere biedingen was duidelijk ingegeven door de beperkte ontwikkelingsmogelijkheden van De Cloese. In maart vorig jaar bleek De Cloese onderhands verkocht te zijn aan Varese Projecten BV. Naar verluidt bedroeg de koopsom circa 3,5 miljoen euro.

Tijdens de recentelijk gehouden discussieavonden met gemeentebestuur en Lochemse bevolking over de ontwikkeling van het buitengebied bleek een mogelijke andere visie met betrekking tot de ontwikkeling van De Cloese. De Gemeente schijnt thans te vinden dat De Cloese niet meer valt onder het regime ‘Buitenplaatsen langs de Berkel’ en dat het ontwikkelingsplan van V.O.F.  De Cloese niet in dat kader bezien hoeft te worden. Dat zou betekenen dat opzet en schaalgrootte niet meer hoeven te refereren aan het ‘Buitenplaatsen-idee’. ‘Buitenplaatsen langs de Berkel zijn uit de smaak’, zo was op te maken uit de stemming bij Gemeente als bij burgers die aanwezig waren op de discussieavonden.

De ondertoon is angst voor niet te beheersen projectontwikkelingen. Deze angst is zeker niet ongegrond. Maar door De Cloese niet langer te zien als een ‘Buitenplaats aan de Berkel’ kan een Gemeentelijk beleid ontstaan dat haaks staat op de meningen en wensen van de deelnemers aan de discussieavonden over het buitengebied. De stemming op alle avonden was: ‘laat het buitengebied verschoond blijven van grootschalige bouwprojecten’, dat is ook precies in lijn met de wens van  meer dan 3.000 ondertekenaars van de petitie ‘Geen woonwijk bij de De Cloese en Geen Landgoed op de Enk’.

 

De Cloese als Rijksmonument

Begin 2004 is er door het Historisch Genootschap van Lochem, Laren en Barchem een verzoek ingediend bij het ministerie van OCW tot aanwijzing van De Cloese als beschermd monument. Deze aanvraag heeft niet alleen betrekking op ‘het kasteel’, maar eveneens op alle omliggende terreinen die deel uitmaken van de buitenplaats of vroeger daar deel van uit maakten. In de aanvraag is een opsomming gegeven van de verschillende kadastrale percelen die in de aanvraag zijn betrokken. Hierbij staat ook het bos vermeld langs de oostzijde van de Keppellaan dat eigendom is van de heer en mevrouw van Benthem, Keppellaan 1 (het gaat om gedeelte kadastraalnummer 397). De Gemeente heeft de verschillende eigenaren van opstallen en grond van de ‘Buitenplaats De Cloese’ in de gelegenheid gesteld hun commentaar te geven op de aanvraag. Varese Projecten BV, de toenmalige eigenaar van De Cloese, heeft haar zienswijze op 11 juni 2004 aan de Gemeente kenbaar gemaakt. De heer en mevrouw van Benthem hebben geen bezwaren ingebracht.

Op 24 februari van dit jaar is door B & W van Lochem het advies van de Gemeenteraad van Lochem kenbaar gemaakt aan het ministerie van OCW. Deze luidde: ‘De gemeenteraad heeft in de vergadering van 31 januari 2005 besloten u positief te adviseren over plaatsing van De Cloese op de lijst van beschermde rijksmonumenten, waarbij de raad heeft benadrukt dat de bescherming de gehele buitenplaats betreft met inbegrip van de kadastrale gegevens als vermeld in het voorstel.’ De aanvraag is thans in behandeling bij het ministerie, bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. De eigenaren van de opstallen en de verschillende terreinen zijn verwittigd van het feit dat hun eigendommen thans de zogenaamde voorbescherming genieten van de Monumentenwet. Dat impliceert, dat niet alleen met het kasteel, maar ook met de omliggende terreinen weinig mag gebeuren zonder toestemming van Monumentenzorg. In dat kader is het op z’n minst vreemd dat de eigenaar appartementen bouwt in het kasteel, een aantal monumentale eiken en beuken heeft gekapt en ook een gedeelte van de beukenhaag aan weerszijden van het Kerkepad heeft verwijderd. Volgens onze informatie zonder eerder genoemde toestemming.

 

Archeologische status

In het kader van het project ‘Waardevol Cultuurlandschap De Graafschap’ van de provincie Gelderland, werd in 1998 een archeologische inventarisatie met verwachtingskaart gepubliceerd. Uit deze publicatie blijkt dat de tot de Graafschap behorende Gemeente Lochem een aantal vindplaatsen en terreinen met archeologische status binnen zijn grenzen heeft. Twee terreinen die in de inventarisatie genoemd worden zijn in dit kader van belang. Ze zijn op de verwachtingskaart met een rode stip aangegeven. Ter plaatse is ook een vindplaats aangegeven, met blauwe stip.

Huis Langen (cat.nr. inventarisatie 69) Deze havezate lag vlak ten noorden van de Keppelbrug op de plaats van de huidige sportterreinen van de politieschool. Het ROB (Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek) heeft dit terrein geregistreerd als ‘van hoge archeologische waarde’

Huis De Cloese (cat. Nr. inventarisatie 70) Over dit nog bestaande huis het volgende. Het ROB heeft dit terrein geregistreerd als ‘van hoge archeologische waarde’.

Beide terreinen vallen onder de belangrijkste categorie die in het rapport wordt genoemd: ‘gebieden met een hoge archeologische verwachting’. Elders in het gebied onderscheidt men terreinen met een ‘middelmatige archeologische verwachting’ en terreinen met een ‘lage archeologische verwachting’.

Met betrekking tot terreinen met een hoge archeologische verwachting wordt aanbevolen ze in het bestemmingsplan op te nemen als gebied met landschappelijke en/of cultuurhistorische waarden. Een aanbeveling is ook om bodemingrepen die kunnen leiden tot het verstoren van archeologische resten zoveel mogelijk te vermijden. Met deze gegevens kan worden gepleit om het terrein van de atletiekbaan weer terug te geven aan de natuur (groen voor rood) en om geen bebouwing in het ‘Mariabosje’, ook wel ‘Kraaienbosje’, genoemd, toe te laten.

Op 19 juli 2005 heeft Stichting Milieubeheer Oost-Lochem, de voorganger van Stichting Mooi Lochem, een verzoek gericht aan het College, met een kopie aan de Raad, om volledig te worden geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom De Cloese. Tot op heden hebben wij nog geen een reactie gehad van de Gemeente, m.u.v. een ontvangstbevestiging. Mondeling is ons toegezegd, dat wij een reactie tegemoet kunnen zien binnen de termijn (6 weken). Helaas moeten wij constateren, dat de Gemeente deze afspraak nog niet is nagekomen.

Wij hebben de volgende dringende vragen omtrent de ontwikkelingen rondom De Cloese:

-         Heeft Varese BV voorafgaand aan de aankoop van De Cloese contacten gehad met het Gemeentebestuur, welke aanvragen zijn er toen ingediend, zowel mondeling als ook schriftelijk, welke toezeggingen zijn er gedaan en door wie?

-         Welke contacten zijn er geweest met de eigenaren van De Cloese tussen het moment van verkoop door de LSOP in maart 2004 t/m heden; welke toezeggingen zijn er gedaan en door wie? Met name wijzen wij hier op de mogelijke contacten tussen Gemeente en Spectrum Wonen, partner in de V.O.F.

-         Op 1 oktober 2002 heeft de raad ingestemd met de ontwikkeling van Buitenplaatsen? In hoeverre voelt het Gemeentebestuur, in casu de Wethouder en de Raad zich gebonden aan het besluit van 1 oktober 2002? 

-         Is er inmiddels een aanvraag ingediend door de eigenaren van De Cloese voor een wijziging van het bestemmingsplan?

-         Kunt u aangeven welke rol de provincie hierin gespeeld heeft, zijn er contacten geweest tussen het Gemeentebestuur en de Provincie en wat is het standpunt van de Provincie aangaande woningbouw in het buitengebied, op buitenplaatsen of landgoederen?

-         Hebben er onderzoeken plaats gevonden op grond van de flora en fauna wet? Is deze studie inmiddels aangevraagd door de eigenaren.

-         De Cloese ligt in de ecologische hoofdstructuur zone; is woningbouw in dit gebied überhaupt toegestaan?

-         In oktober is er een dwangsom opgelegd aan de eigenaren van De Cloese. Is er door hen ook bezwaar aangetekend tegen deze dwangsom.

-         Heeft de hoogte van de dwangsom te maken met de wijze waarop tot nu toe is omgesprongen met het monument; wij wijzen daarbij op het illegaal kappen van bomen, waarvoor een proces verbaal is opgemaakt door de milieupolitie, het illegaal uitvoeren van restauratie werkzaamheden aan het kasteel, die door de monumentendienst als slecht is beoordeeld en het verwijderen van een deel van de haag langs het z.g.n. Kerkepad.

-         Voor de toekomst zouden wij de mogelijkheid open willen houden om juridische stappen te ondernemen. Daarvoor is het uiteraard nodig te beschikken over alle relevante documenten. Graag ontvangen wij alle informatie die de Gemeente in zijn bezit heeft over dit onderwerp.

Wij hopen, dat een voor alle betrokkenen, inclusief de Lochemse bevolking, een aanvaardbare ontwikkeling plaats vindt rondom De Cloese.

 

Namens Stichting Mooi Lochem dank ik u voor uw aandacht.

 

 

Lochem, 6 december 2005.


 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@mooilochem.nl.  Laatst bijgewerkt: 29 mei 2011