STICHTING MOOI LOCHEM

Start Omhoog N I E U W S Media Stichting ML Contact Links Archief Sitemap Zoeken

              

   Toekomstvisie Lochem 2030       Ontwikkelingen de Cloese     Uitbreiding Lochem Oost     Visie Wonen & Werken      

 


Drukke week (14 - 20 november)

De week van 14 tot 20 november stond geheel in het teken van discussies over het buitengebied van de Gemeente Lochem. Op maandag was Barchem aan de beurt om niet alleen over het buitengebied te discussiëren maar ook over het eigen dorpsplan. Alle Barchemers waren uitgenodigd door Contact Barchem, die met hulp van de Vereniging van Kleine Kernen de avond invulling gaf. Voor een verslag van de avond verwijs ik naar het artikel in de Stentor (zie elders op deze site). Één onderwerp van de avond lichten wij er uit, omdat dit niet alleen Barchem aangaat, maar ook het buitengebied van onze Gemeente. Het artikel in de Stentor heeft als kop “Barchem tegen landgoederen” en dat spreekt ons, Stichting Mooi  Lochem uiteraard erg aan. De groene en rode stickers, die de aanwezigen hadden gekregen konden worden geplaatst op de zaken die positief en belangrijk (groen) werden bevonden en voor de negatieve zaken kon de rode sticker dienst doen. Het hoofdstuk landgoederen werd bijna bedolven onder de rode stickers; in het bijzonder de Lochemse Enk was geheel rood gekleurd. Duidelijker hebben de Barchemers landgoederen niet kunnen afwijzen.

Op dinsdag, woensdag en donderdag vond het “Gesprek over het buitengebied”, georganiseerd door het Gemeentebestuur, plaats in Laren en Almen. Ruim 300 Lochemers hebben hieraan deelgenomen. De vertegenwoordiger van mRO, het bureau dat een voorzet heeft gegeven voor de toekomstige ontwikkelingen voor het buitengebied, hield een inleiding, waarbij de Gemeente werd ingedeeld in gebieden waar de landbouw zich actief mag ontwikkelen, verwevinggebieden waar landbouw en natuur samen belangrijk zijn, natuurgebieden en uiteraard de kernen en industriegebieden. Daarna werd in kleinere groepen gediscussieerd onder leiding van een gemeenteraadslid over de opgegeven thema’s.

De thema’s, die in de gespreksgroepen werden behandeld waren:

1)      Landschap, leefbaarheid en Buitenplaatsen

2)      Nieuwe “rode ontwikkelingen in het buitengebied”.

In de ene gespreksgroep werd feller gediscussieerd dan in de ander, maar de eindresultaten van elke groep, verwoord door de notulist / discussieleider, bleken toch veel overeenkomsten te vertonen. Zo werd o.a. vastgesteld, dat de Gemeente actief op de winkel moet passen. De gespreksleider van de avond vond dat wat behoudend, maar Hans van Hoorn (GL) pareerde deze uitlating door te stellen dat op de winkel passen ook investeren is en niet alleen passief toekijken. De meerderheid was ook van mening, dat de Gemeente de ruimte moet geven en zelf actief moet reageren op initiatieven vanuit het buitengebied. Over de verwevinggebieden werd zeer verschillende gedacht. Agrariërs in de verwevinggebieden zullen het  bijvoorbeeld veel moeilijker krijgen om hun melkveebedrijven uit te breiden. Buitenplaatsen, met woningbouw werd door de grote meerderheid verworpen. In het verlengde hiervan werden uiteraard ook nog de landgoederen in de discussie betrokken. De voorbeelden, die nu in ontwikkeling zijn kent inmiddels vrijwel iedereen. De mening, dat zowel het landgoed op de Enk als ook Prinseveld nabij Exel hele de slechte voorbeelden zijn van de landgoederen werd door velen gedeeld. Nieuwe landgoederen voegen niets toe aan het landschap en bovendien hebben de agrariërs uit de directe omgeving op zo’n nieuw landgoed ook ernstige bedenkingen. Een agrariër uit onze Gemeente maakt zich bijvoorbeeld grote zorgen over de plannen van zijn buurman om een 10 Ha. groot landgoed te ontwikkelen. In de inleiding werd door mRO zo mooi geschilderd dat “Buitenplaatsen op de stuwwallen van de Berkel” een verrijking en versterking zouden zijn voor het buitengebied. Wenkbrauwfronsend werd dit aangehoord en toen de opmerking werd geplaatst door iemand uit de zaal, dat er helemaal geen stuwwallen langs de Berkel zijn, deed de inleider over dit onderwerp er verder maar het zwijgen toe. In mijn groep werd ook nog even aangeroerd de problemen van de bouw van een garage aan de rand van Epse. Een super modern gebouw van 6 M hoog, geheel opgetrokken uit glas en aluminium, aan de rand van het dorp. Totaal misplaats; dit soort uitwassen horen  niet in de groene wei maar op een industrieterrein.

Over de “rode ontwikkeling in het buitengebied” lagen de meningen genuanceerder. Nieuwe bedrijvigheid in leegstaande boerderijen leverde een breed scala aan ideeën op, maar uiteindelijk bleek toch, dat kleinschalige, niet milieubelastende activiteiten moeten kunnen plaatsvinden, maar ook moet worden gewaakt voor activiteiten die veel mensen aantrekken, zoals detailhandel. De uitstraling van de boerderij mag niet veranderen, vond men. Rood voor rood, wat wil zeggen, dat er huizen mogen komen, nadat er schuren bij de boerderij zijn verwijderd (de 50% regeling) werd ook niet overal met sympathie ontvangen. Enkele huizen, hooguit 4, werd nog als acceptabel beoordeeld, maar de agrariërs en zeker de jongeren onder hen, die uitbreidingsmogelijkheden willen hebben voor hun bedrijf, zagen dat niet zitten. Allerlei regelgeving kan het moeilijk maken om hun bedrijf economische te laten voortbestaan, laat staan uit te breiden. “Wat voor mensen gaan in die huizen wonen; gaan de nieuwe buitengebeid bewoners straks ageren tegen mijn activiteiten en mag ik dan voor 8 uur ‘smorgens mijn tractor niet starten”, aldus een jonge actieve melkveehouder. Omdat in feite nog niets vast ligt wat allemaal wel en niet kan en mag in het buitengebied werd over dit onderwerp toch met de nodige argwaan gediscussieerd. Op het punt van natuurbehoud en ontwikkeling in het buitengebied wordt aan de agrariërs een grote verantwoordelijkheid toegedicht. Zij hebben al vele generaties lang gezorgd voor ons landschap, dat door velen als schitterend word beoordeeld. Alleen vanwege economische veranderingen wordt het voor hen steeds moeilijker om dit te blijven doen. Een financiële vergoeding kan een positieve impuls hieraan geven.

En wat gebeurt er nu met het resultaat van 3 avonden discussiëren? De Gemeenteraad en het college zijn aan zet om de initiatieven van plan van mRO aan te passen aan de wensen die er onder de bevolking leven. Voordat het plan definitief door de raad wordt aangenomen, zal de Gemeente dit voorleggen aan de bevolking. Het is voor ons allen te hopen, dat de ideeën zoals die naar voren zijn gebracht op de 3 avonden, uiteindelijk ook in het definitieve plan terug te vinden zijn.

Op woensdagmiddag vond er een bijeenkomst plaats, georganiseerd door de CDA fractie van de raad, waarbij CDA fractieleden van de Provinciale Staten aanwezig waren om zich te oriënteren over landgoederen. Stichting Mooi Lochem was uitgenodigd om een reactie te geven over dit onderwerp (zie elders op onze website). Uiteraard passeerden de in ontwikkeling zijnde landgoederen de revue. De Statenleden bezochten daarna Prinseveld en De Karssenberg. Zij waren het uiteindelijk roerende met ons eens. Prinseveld is een uitermate slecht voorbeeld van een landgoed, totaal niet passend in de omgeving. Een gekunsteld project, wat absoluut niet strookt met de ideeën van de Provincie. Het landgoed De Karssenberg werd door de Statenleden ook negatief beoordeeld. De argumenten die Stichting Mooi Lochem steeds heeft aangevoerd werden door de aanwezige Statenleden volledig onderschreven. Geen landgoed op die plek. Ook werd nog een melkveehouderij bezocht in Nettelhorst. Een jonge enthousiaste boer, die toekomst ziet in zijn bedrijf, maar tegelijkertijd zich ernstig zorgen maakt of hij zijn bedrijf in de toekomst kan blijven uitoefenen. Vooral nieuwe woonhuizen (rood voor rood) kunnen er de oorzaak van zijn dat hij zijn bedrijf niet kan uitbreiden. De bezoekers deelden zijn mening, maar hiervoor draagt vooral de Gemeente een grote verantwoordelijkheid. Een leerzame middag, die ons, Stichting Mooi Lochem, nog meer steun geeft in zijn strijd tegen ongewenste ontwikkelingen in het buitengebied.

Stichting Mooi Lochem


 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@mooilochem.nl.  Laatst bijgewerkt: 29 mei 2011