STICHTING MOOI LOCHEM

Start Omhoog N I E U W S Media Stichting ML Contact Links Archief Sitemap Zoeken

              

   Toekomstvisie Lochem 2030       Ontwikkelingen de Cloese     Uitbreiding Lochem Oost     Visie Wonen & Werken      

 


Forse strop door krimp bevolking, Financieel Dagblad 3 maart 2008

3 maart 2008, 7:00 uur | FD.nl

Door: Reijendam, W. van

Het verkleinen van de woningvoorraad door bevolkingskrimp gaat regionale overheden honderden miljoenen kosten. Dat becijfert de Groningse hoogleraar vastgoed Ed Nozeman. Volgens hem zullen alleen al in de drie noordelijke provincies de komende decennia ten minste 3.600 huizen moeten verdwijnen. Uitkoop van de eigenaren kost, in zijn voorzichtige schatting, zo'n euro 180 mln.

Nozeman komt tot die berekening naar aanleiding van het idee om het Oost-Groningse dorpje Ganzedijk grotendeels te slopen. Uit een onderzoek blijkt dat het platgooien van de 57 woningen die er in de jaren vijftig zijn neergezet de beste oplossing is voor de problemen van leegstand en verloedering waar het gehucht mee kampt.

Periferie van Nederland

Dat in Oost-Groningen een dorp dreigt te verdwijnen door de teruglopende bevolking, is een teken aan de wand voor de periferie van Nederland. Maatregelen om de leegloop van delen van het platteland op een mildere manier op te vangen zijn blijkbaar niet altijd afdoende.

Sterker nog, volgens Nozeman zal zo'n radicale stap vaker nodig zijn. Hij rekent voor: 'Laten we nu eens aannemen dat door krimp van het aantal huishoudens buiten de Randstad 1% van de woningvoorraad weg zou moeten, dat is een realistische schatting.'

5.000 wonngen verdwijnen

Dat betekent dat er in het noorden 5.000 woningen verdwijnen. De hoogleraar denkt niet dat dit het laatste dorp is dat van de kaart verdwijnt. 'Het kost te veel om de zaak in een krimpend dorp op zijn beloop te laten. Je krijgt leegstand, vandalisme en al die tijd moet je de achterblijvende bewoners voorzieningen blijven bieden.'

Het aantal huishoudens in Noord- en Oost-Groningen daalt volgens prognoses van 88.000 naar 84.000. Anticiperend op die demografische krimp heeft de provincie Groningen de betrokken gemeenten jaren geleden al opdracht gegeven de woningvoorraad terug te schroeven. In Reiderland, waar Ganzedijk onder valt, moeten tot 2020 60 woningen verdwijnen.

Inkomstenbronnen

Het grote probleem bij bevolkingskrimp is dat het vervangen van oude, slechte huizen door minder maar betere woningen geld kost. Uitbreiding levert geld op, door groeiende ozb-inkomsten en eventueel de uitgifte van grond, maar die inkomstenbronnen zijn er niet als alleen de kwaliteit van de woningen wordt verbeterd.


 

 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@mooilochem.nl.  Laatst bijgewerkt: 29 mei 2011