STICHTING MOOI LOCHEM

Start Omhoog N I E U W S Media Stichting ML Contact Links Archief Sitemap Zoeken

              

   Toekomstvisie Lochem 2030       Ontwikkelingen de Cloese     Uitbreiding Lochem Oost     Visie Wonen & Werken      

 


Spaanse toestanden

Wist u hoe ver de inventiviteit van de europese projectontwikkelaar gaat? Ik zal het u aan de hand van twee voorbeelden vertellen.

In de provincie Valencia heeft de overheid regelgeving  bedacht die het mogelijk maakt gronden van particulieren te onteigenen wanneer deze actie kan leiden tot  uitbreiding van het aantal woningen in de gemeente of herindeling daarvan, waarbij de toetsing uitsluitend is: ‘het algemeen belang van de gemeente’.

De bedenkers van de regelgeving zullen ongetwijfeld te goeder trouw zijn geweest, maar sinds projectontwikkelaars de geboden mogelijkheden ontdekten  is het hek van de dam.

Waar gebeurd: Een projectontwikkelaar koopt 20 hectare agrarische grond in een prachtig amandel- en olijvenbomen plantage gebied.  Volgens het bestemmingsplan mag je per hectare 1 woning (soort bedrijfswoning) bouwen. Een kwart van de boomopstand wordt gekapt, er worden 20 woningen door hem gebouwd en hij verzorgt de infrastructuur (in Spanje moet de projectontwikkelaar dat zelf doen en bekostigen).

Binnen drie jaar na oplevering van de 20 woningen dient dezelfde projectontwikkelaar een nieuw plan in bij de gemeente voor hetzelfde gebied, nu voor 350 woningen. Ook al is dit in strijd met het bestemmingsplan,  het gemeentebestuur is enthousiast want de infrastructuur ligt er al en  zo’n uitbreiding van het aantal ingezetenen is aantrekkelijk. Bovendien kan de benodigde grond van de huidige 20 bewoners/eigenaren volgens de wet onteigend worden.  De compensatie in geld is een scheintje.

Al is Nederland nog geen Spanje. Ook hier gaan Gemeentebesturen in toenemende mate aan de zijlijn staan. Ze schijnen nauwelijks een eigen mening of  visie te hebben of  indien ze die wel hebben, deze niet te willen ventileren. Het credo lijkt  te zijn: ‘laat de bevolking het maar uitvechten met de projectontwikkelaar. Wij horen wel hoe het afloopt.’ Richtlijnen in een figerend bestemmingsplan lijken van ondergeschikt belang geworden.

Van zo’n houding worden projectontwikkelaars heel creatief. Bij De Cloese heeft de projectontwikkelaar werkelijk alles uit de kast gehaald. Eeuwen historie van het landgoed De Cloese werd doorzocht op aanknopingpunten van vroegere bebouwing. En zowaar er schijnt ooit een oranjerie gestaan te hebben en misschien ook wel wat stallen en een koetshuis. Het heeft er alle schijn van dat de projectontwikkelaar bouwrechten voor een zo groot mogelijk wooncomplex (op een 30-tal woningen na een wijk even groot als Stiggoor, Endepol en Keppelskamp te samen) wil ontlenen uit deze historie, naast natuurlijk het slopen van de bestaande kantorenbouw, waar overigens iedereen wel van af wil. 

En zo kon een voorstel herontwikkeling De Cloese ontstaan met zo’n  10 pagina’s informatie over de historie van De Cloese, om op de laatste pagnia’s nog en passant even het plan uit te doeken te doen voor een woonwijk van 108 woningen op dit historierijke stukje Lochem. Het maakt mij persoonlijk een beetje misselijk.

Wat voor De Cloese passend zou zijn is 20, hooguit 30 woonenheden voor ouderen. Zij zijn de groep die het meest past bij de rust, die in dit fraaie natuurgebied heerst en niet verstoord zou mogen worden.

Ik heb zelf overigens geen belangstelling.

Willem Knijnenburg  (50+)

 

 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@mooilochem.nl.  Laatst bijgewerkt: 29 mei 2011