Natuurmonumenten tegen verhoging geluidsnorm kartbaan Gorssel

Geplaatst op 06/16/12 door Gerrit 39 Reacties

In het magazine van de vereniging Natuurmonumenten (nummer 2 – 2012) neemt zij een zeer krachtig standpunt in tegen de verhoging van de geluidsnorm voor de kartbaan op de Gorsselse Heide.

Columnist Leopold Witte vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de gemeente Lochem in staat is om “een schitterend natuurgebied zo te vernietigen”.
Hier het volledige artikel:

Voor al het verdere nieuws en alle commentaren over de kartbaan op de Gorsselse Heide, klik hier.

39 reacties

 • Emmy Fons schreef:

  Ik heb mijn reactie gegeven op het artikel over de verhoging van de geluidsnorm. Maar nogmaals: heel goed Leopold Witte, dit onderwerp in de column! Zie verder mijn reactie elders.

 • Emmy Fons schreef:

  P.s. met elders bedoel ik dus rechtsbovenaan deze pagina, eerste onderwerp.

 • magda bolt schreef:

  Dank Leopold Witte, duidelijke taal, me uit het hart gegrepen, want natuur: stilte en karten gaan NIET samen.
  magda

 • Marieke Platell schreef:

  Er is in dit land al genoeg vernield aan natuur en hinderlijke geluidsoverlast is het laatste waar we op zitten te wachten . Ik heb mijn jeugd in Laren / Lochem doorgebracht en kom er nog graag . Hopelijk komt de gemeenteraad tot inkeer .

 • Luus Stoop schreef:

  Ik kan me geheel vinden in de kritiek van Leopold Witte. Tijdens mijn hardlooprondje en wandelingen in Joppe en over de Gorsselse hei, wordt mijn ontspanning regelmatig ernstig verstoord door de herrie van deze karts. De motorcrossbaan maakt ook herrie, maar kent minder trainingsmomenten.
  De Gorsselse hei is echt een plek om tot rust te komen en te genieten, ver weg van het verkeer…….maar helaas.

 • denisjanssen schreef:

  Nieuw bericht van : E.Steegman

  Aan de Heer Leopold Witte.
  Geachte Heer Witte,, vandaag las ik in het mooie tijdschrift Puur Natuur Uw artikel over Lochem. Laten wij nu net van de week afgesproken hebben naar Lochem te gaan kijken voor een recreatie-woning , omdat wij grote behoefte hebben aan rust , veel rust Dus U begrijpt hoe we schrokken van de kartbaan en we begrijpen ook niet dat gemeente Lochem daar een vergunning voor geeft. Hartelijk dank voor Uw pleidooi voor rust. De kop van het artikel spreekt ons erg aan en wil ik goed bewaren en anderen laten lezen.Hartelijk dank, Elle.

 • pauline schreef:

  Afschaffen dat gekart in natuurgebieden! Open voor de liefhebbers een hal of een leegstaand kantoorgebouw en laat ze daar lekker herrie maken. De natuur moet met rust gelaten worden!

  Bedankt Leopold

 • marijke oprinsen schreef:

  Goed dat Natuur Monumenten via Puur Natuur een forum biedt voor deze wantoestanden in wording. Heel fijn dat, BNer, dhr Witte ons via zijn colum op de hoogte stelt en de gelegenheid biedt om te reageren.
  Lochem en omgeving bezoek ik, en vele met mij, vooral voor de natuur en de RUST. Lochem doet alle partijen te kort door een vergunning af te geven. Dus kom terug op uw besluit en beperk de vergunning.

 • Sophie schreef:

  Donateur worden van ‘Mooi Lochem’? Zolang Lochem geen respect toont voor de natuur prakiseer ik hier niet over en hopelijk meer met mij!

  • Denis Janssen schreef:

   Beste Sophie,
   Wij begrijpen de kritiek niet die je hebt op “Mooi Lochem”.
   Wij zijn juist vóór behoud van natuur in de totale gemeente Lochem en handelen daar ook naar.
   Ter info, dit is de doelstelling van de stichting: — Stichting Mooi Lochem heeft als doel de bevordering van het milieubeheer en de natuur, alsmede de natuur- en landschapsbescherming in de gemeente Lochem en al datgene wat daarmee in de ruimste zin verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn — .
   Stichting Mooi Lochem

 • sonja ducaneaux schreef:

  ik woon zelf in spijkenisse dus best druk,zoeken dan ook zo vaak mogenlijk de rust in de natuur op maar merken helaas dat het steeda moeilijker wordt,prachtig lochem en omgeving,van de gekke die karts,geen toestemming geven dus

 • Fien ten Napel schreef:

  Wij kamperen nu regelmatig in Lochem en genieten daar enorm van. Laat het a.u.b. prachtig en rustig blijven. In zo’n gebied hoort geen lawaai-‘sport’.

 • Winny schreef:

  Hou de Gorsselse Heide stil!

 • Evert Meilink schreef:

  Beste Leopold

  zojuist las ik uw commentaar in NM over de kartbaan in Lochem.

  Ik blijf me er telkens weer over verbazen dat in deze tijd, waarin we er zo van doordrongen zijn de natuur die we nog hebben te koesteren, de beleidsmakers die verantwoordelijkheid weigeren te nemen. Natuur, rust en ruimte, het is nog lang geen gewonnen race

 • Els ten Hengel schreef:

  Dank Leopold Witte voor deze steun. Ik woon op steenworp afstand van de Gorsselse heide en snap ook helemaal niets van deze plannen van de gemeente Lochem. Zoveel schoonheid … dat combineert toch niet met lawaai en stank? Verplaats kartbaan naar waar de natuur er minder onder lijdt en waar de liefhebber lekker kan raggen.

 • Abele Reitsma en Thea van Kuijen schreef:

  Slecht plan (in alle betekenissen van het woord), deze verhoging van de geluidsnorm.
  Dwaas idee sowieso, een kartbaan in zo’n mooi natuurgebied. Moet van de baan dus.
  Vriendelijke groet
  Abele Reitsma en Thea van Kuijen

 • marry de vries schreef:

  ook ik ben tegen de belachelijke verhoging van de geluidsnorm door vergunning te verlenen voor tweetakt motoren met vreselijke herrie tot gevolg DIT HOORT NIET BIJ EEN NATUURGEBIED!!!gemeente lochem ZOEK AUB EEN ANDERE LOKATIE!!!

 • EH Elsing schreef:

  Zolang die kartbaan er is, gaan we niet terug naar Lochum.

 • Dini van der Kolk schreef:

  Dat je van lawaai maken houdt: prima, zolang een ander er maar geen last van heeft.
  Ga in een geluiddichte hal maar in je eigen stank en lawaai plezier maken, anderen kunnen dan in rust van de natuur genieten.

 • Rikie van Brakel schreef:

  Er is overal lawaai om ons heen en daarom zoeken mensen rust in natuurgebieden. Stilte is een groot goed in een dichtbevolkt land als Nederland. Prima dat Leopold Witte hier eens de aandacht op vestigt.
  De gemeenteraad van Lochem zou moeten beseffen dat recreatie ook grenzen kent. Verbied die karts, de natuurliefhebbers die speciaal naar Lochem komen voor hun rust zullen u dankbaar zijn.

 • Joleid Penterman schreef:

  Dank je, Leopold de Witte. Ook ik ben tegen de verhoging van de geluidsnorm. Onvoorstelbaar in prachtig natuurgebied. Het grenst notabene aan de Gorsselse heide.

 • Marcel Slagman schreef:

  Wat ik niet begrijp, is dat deze kartbaan niet wordt verplaatst naar een industrieterrein. Dat een dergelijke racebaan – vanwege het geluid, maar ook vanwege het feit dat mensen er met hun auto naar toe rijden – niet in het prachtige Achterhoekse buitengebied en grenzend aan een natuurgebied thuishoort, begrijpt toch iedereen..? Op een industrieterrein heeft niemand er last van. De kartliefhebber kan lekker uitrazen tijdens zijn hobby en de natuurliefhebber kan genieten van de rust op een unieke plek als de Gorsselse heide. Dus, gemeente Lochem, zorg voor een oplossing waarmee beide ‘kampen’ kunnen leven!

 • Roeli schreef:

  Ik ben tegen iedere vorm van geluidsoverlast, en al helemaal in de buurt van een natuurgebied.
  Geen vergunning geven dus.

 • Ellen schreef:

  Heel goed zo’n oproep Leopold! Ik ben het helmaal eens met het idee om kartbanen niet in de open lucht te houden, maar in leegstaaande hallen e.d.. Of zet er anders eentje voor neer . Lochem e.o. is prachtig, laten we het zo houden!

 • Astrid Uithof schreef:

  Gemeente, juist jullie zijn er voor het behoud van natuur in al zijn vormen, samen met de gemeenschap.
  Neem je verantwoordelijkheid zoals ieder mens dat moet, en zorg voor de rust en schoonheid van die zelfde natuur.
  Geef geen vergunning af!!

 • Doortje Kuis schreef:

  Houd die r..herrie niet buiten maar binnen de deur. Liever helemaal geen herrie, ook binnen niet. Leer kinderen de stilte te waarderen. Erg goed artikel van Leopold Witte. Krachtig ( de kracht van taal gebruiken èn we zijn met velen) protest blijven voeren.

 • Er zijn in Nederland al zo weinig ‘stille’gebieden,dus wees daar zuinig op.
  Eén keer iets opgegeven,komt nooit meer terug!!!
  Hulde aan Leopold Witte voor dit duidelijke
  artikel.

 • We hebben in Nederland al zo weinig ‘stille’
  gebieden,dus wat we hebben moeten we houden.Eén keer afgeschaft,komt nooit meer terug!!!
  Leopold Witte,dank voor dit goede pleidooi.

 • Peter Baarslag, Enschede schreef:

  Stuur die lawaaisportievelingen z.s.m. naar de racebaan in Zandvoort, de Nürburgring of Monaco; adviseer ze desnoods een ritje Afsluitdijk v.v. te maken om o.a. die 130 km\u malloten af te remmen…!
  Houd Lochem, de Gorsselse Heide en de rest van de wereld a.u.b. rustig!

 • Walter Zobel schreef:

  In de natuur moet er ook plaats zijn voor stilte.

 • Gon B schreef:

  In de natuur mag geen plaats worden gegeven aan dit soort herriemakers.
  De natuur is er om tot rust te komen, zowel mens als dier.
  Dit soort activiteiten moet je binnen 4 muren houden.
  Ik denk dat de inkomsten van het toerisme behoorlijk gaan terug lopen voor de gemeente.

 • Truus van der Laan schreef:

  De combinatie natuur-kartbaan heb ik altijd al bizar gevonden, dus gemeente Lochem: draai de vergunning terug! Niet de hele dag kans op herrie alstublieft! Er zijn al genoeg prikkels, dus houd het rustig in de natuur.

 • Marron schreef:

  Hele kartbaan opruimen op de heide.
  Dat is een verkeerde plaats!
  Er is al herrie genoeg overal.

 • huub schreef:

  Er zit altijd een a-symmetrie in de verhouding tussen herrie-liefhebbers en stilte-minaars: Als het stil is kun je makkelijk herrie maken, maar als je in de herrie zit kun je geen stilte maken. Ikzelf zou heel graag olifanten in de tuin houden, maar ik denk dat mijn buren dat niet leuk zullen vinden, dus ik zie er maar van af. Dat zouden karters ook moeten doen, ook al is karten op zich best leuk hoor. Maar de vergunningverleners zijn hier overduidelijk de boosdoeners.

 • Hannie schreef:

  Een kartbaan hoort niet thuis in de natuur, wie verzint zoiets! In deze drukke gestresste maatschappij is het zo belangrijk om regelmatig
  de stilte op te zoeken. In de natuur moet je de vogels kunnen horen en tot rust komen, daar hoort geen herrie bij!

 • maria schreef:

  Na een weekend vol herrie om me heen van motormaaiers, cirkelzagen, schuurmachines en schreeuwende mensen is stilte om je heen een heerlijkheid! Nederland is zoo vol en er is zooveel herrie, mogen alsjebleift de weinige rustige plekjes ook rustig blijven?
  Karters mogen ook best een eindje moeten reizen naar een bestaande kartbaan, ik moet ook een eindje reizen op zoek naar een stilteplek in de natuur….

 • sietske schreef:

  Sommige beslissingen zijn onbegrijpelik. Een weldenkend mens kan deze beslissing toch nooit nemen. Ik woon in een zeer druk gedeelte van Nederland; En hunker naar stilte en rust. Deze elementen zijn van groot belang voor een goed functioneren. Zaken als karten horen thuis op bijvoorbeeld een industrieterrein. Soms kan een land te klein zijn voor alles.

 • sietske schreef:

  geluidsoverlast voor mens en dier is nooit goed. Echter de gemeente Lochem is ook schuld aan de uitbreidingen van de Kartbaan Eefde. De exploitant is ook op het verkeerde been gezet. Wij zijn dus allen slachtoffer. De gemeente Lochem moet de exploitant een passende accomodatie op b.v., een industriegebied aanbieden. de hei moet 7 dagen rust geven voor alle andere recreanten!

 • A.J.A. Heetman schreef:

  Vandaag nog even een oude “Puur natuur” van Natuurmonumenten doorgebladerd. Jasses, vergeten te reageren op het artikel van Leopold Witte! Maar wat blijkt? Gelukkig zijn er nog een heleboel mensen wakker geweest en hebben (op tijd?) gereageerd. In de zomer van 2012 hebben wij in de schitterende omgeving van Lochem vacantie gehouden: wat een rust en natuurschoon! Ik mag hopen dat de gemeente Lochem de wijsheid heeft gehad het besluit te heroverwegen. Anders ziet Lochem mij voorlopig niet meer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.